Želim zanositi s postopkom umetne oploditve

Krovna kategorija: Otroci in družina
Pravno področje: Družinsko pravo
Konkretna pravica/dolžnost: Oploditev z biomedicinsko pomočjo
Ali pravico lahko uveljavlja par v sklenjeni partnerski zvezi? NE. Par, ki sklene partnersko zvezo, ni upravičen do oploditve z biomedicinsko pomočjo. Upravičenca sta le moški in ženska, ki živita v zakonski zvezi ali zunajzakonski skupnosti, in ne moreta spočeti po naravni poti.
Ali pravico lahko uveljavlja par v nesklenjeni partnerski zvezi? NE. Par, ki ne sklene partnerske zveze, ni upravičen do oploditve z biomedicinsko pomočjo. Prav tako do tega niso upravičene samske ženske ne glede na spolno usmerjenost.


​Kako uveljaviš pravico?

Uveljavljanje pravice trenutno ni mogoče. Zakon o zdravljenju neplodnosti in postopkih oploditve z biomedicinsko pomočjo (v nadaljevanju ZZNPOB) omogoča oploditev z biomedicinsko pomočjo samo moškemu in ženski, ki živita v zakonski zvezi ali zunajzakonski skupnosti in ki glede na izkušnje medicinske znanosti ne moreta pričakovati, da bi dosegla zanositev s spolnim odnosom ter jima ni mogoče pomagati z drugimi postopki zdravljenja neplodnosti.

Pravna podlaga (zakon):

Pravna podlaga (določila):

  • drugi odstavek 5. člena Zakona o zdravljenju neplodnosti in postopkih oploditve z biomedicinsko pomočjo (ZZNPOB),
  • 2. in 3. člen Zakona o partnerski zvezi (ZPZ).

Postopki na Ustavnem sodišču:

  • Pobuda za začetek postopka za oceno ustavnosti 5., 6., 8., 12., 22., 23., 24. in 42. člena Zakona o zdravljenju neplodnosti in postopkih oploditve z biomedicinsko pomočjo – U-I-242/2012 z dne 10. 1. 2013;
  • zahteva za oceno ustavnosti 5. člena v zvezi s 6., 8., 12., 22., 23., 24. in 42. členom Zakona o zdravljenju neplodnosti in postopkih oploditve z biomedicinsko pomočjo – U-I-79/13-5 z dne 22. 1. 2015;
  • zahteva za oceno ustavnosti 5. člena v zvezi s 6., 8., 12., 22., 23., 24. in 42. členom Zakona o zdravljenju neplodnosti in postopkih oploditve z biomedicinsko pomočjo – U-I-249/14-8 z dne 1. 12. 2016.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *