Staršem interspolnih otrok

Je fantek ali punčka? To je vprašanje, ki se ga postavlja staršem po vsem svetu, ko se jim rodi otrok. Mnogi starši bodo na to vprašanje odgovorili brez večjega razmišljanja. Toda za znatno število staršev bo odgovor bolj zapleten.

Interspolnost je krovni izraz, ki se uporablja za opisovanje različnih telesnih variacij. Interspolne_i posameznice_ki se rodijo s spolnimi značilnostmi, ki so hkrati ženske in moške, niso čisto ženske in niti moške. Spolne značilnosti in telesa interspolnih oseb so zdrave različice izraza človeških spolov.

Za nekatere interspolne osebe njihovo interspolno telo postane vidno ob rojstvu, pri nekaterih v otroštvu, pri drugih pa se njihovo telo izkaže za interspolno v mladostni ali celo v odrasli dobi. Pri nekaterih osebah so te razlike tako majhne, da morda ne bodo nikoli ozavestile, da so interspolne osebe.

Raznolike spolne značilnosti se lahko pojavijo na veliko načinov. Otrok se lahko rodi z večjim ali manjšim klitorisom ali drugače oblikovanim penisom. Včasih se otrok rodi z na videz tipičnimi ženskimi spolnimi značilnostmi, pa se odkrijejo notranji testisi, in včasih ima otrok tipično moškega videza maternico ali jajčnike. V nekaterih primerih deklica ne bo dobila pričakovane menstruacije ali pa jo bo nepričakovano dobil deček. Nekateri otroci imajo drugačno hormonsko sliko od tiste, ki je tipična za »dekle« ali »fanta«.

Spolne značilnosti je mogoče razdeliti na primarne spolne značilnosti in sekundarne spolne značilnosti.

 • Primarne spolne značilnosti so vse lastnosti, ki so prisotne ob rojstvu. Sem spadajo kromosomi, genitalije, reproduktivni sistem, spolne žleze in občutljivost na hormone ter njihovo proizvajanje.
 • Sekundarne spolne značilnosti so vse spolne značilnosti, ki postanejo vidne med puberteto in vključujejo rast prsi, rast dlak, menstruacija, Adamovo jabolko, postava, mišična masa in porazdelitev maščob.

Nekaj besed staršem:

 • Z vašim otrokom ni nič narobe. Z veliko večino interspolnih posameznic_kov ni nič fizično narobe in torej ne potrebujejo medicinskih posegov. Če vam zdravnik_ca reče, da da vaš otrok potrebuje medicinski poseg, se dobro pozanimajte, za kakšen poseg gre ter o posledicah in tveganjih tega posega in kaj se z zdravjem vašega otroka zgodi v primeru, da se za poseg ne odločite. Vzemite si čas za razmislek. Vedno pridobite še drugo zdravniško mnenje in se tudi sami pozanimajte glede na informacije, ki ste jih dobili od zdravniškega osebja.
 • Nič niste storili narobe. Imeti interspolnega otroka je povsem naravno in ni posledica vaših dejanj ali napak. Ničesar se vam ni treba sramovati. Je pa sram pogost občutek, ki se pojavi pri starših. Nič ni narobe s tem. Poskusite le, da ne delujete na podlagi občutka sramu.  
 • Normalno je, da ste zmedeni ali razburjeni. Vedno, ko imamo določena pričakovanja, še posebej, ko se nam zgodi tako velika sprememba, kot je rojstvo otroka, je normalno, da nas preplavijo različna čustva. Če ugotovite, da ima vaš otrok interspolne značilnosti, se lahko počutite prestrašeno, jezno, nemočno, zaskrbljeno, lahko občutite krivdo ali sram ali pa kar vse zgoraj našteto hkrati. Mnogo teh občutkov povzroča neznano, občutki se bodo zmanjšali, čim boste izvedeli več interspolnosti in se o tem pogovarjali z drugimi. Poskušajte ne zatirati čustev, ampak raje poiščite ljudi, s katerimi se lahko pogovarjate in vam lahko zagotovijo podporo, ki jo potrebujete. O možnosti  psihološke podpore vprašajte v porodnišnici ali pri vaši zdravnici_ku. Vedno pa smo vam na voljo tudi v organizacijah Interkoalicije, kjer lahko poleg psihološke in druge podpore dobite tudi več informacij o interspolnosti. Več o Interkoaliciji si lahko preberete spodaj. Če je mogoče, se pogovorite tudi z družino in prijatelji_cami. Predvsem pa pazite nase, sicer ne boste mogli poskrbeti za svojega otroka.
 • Ni vam treba imeti vseh odgovorov. Ko boste govorili s svojim otrokom in drugim okoli sebe, se boste soočili z veliko vprašanji. To zlahka vzbudi občutek, da morate čez noč postati strokovnjaki_nje za to temo. Normalno pa je, da vseh odgovorov nimamo takoj. Obenem se ne izogibajte temi. Več, ko se boste o interspolnosti naučili in o njej govorili z drugimi, večja bo vaša opora otroku, ko bo tudi sam začel postavljati vprašanja.

Pogosta vprašanja:

Kako naj ugotovim ali je moj otrok interspolen?

Morda boste ugotovili, ko se otrok rodi, med puberteto ali mladostništvom. Glede na različico interspolnosti, lahko ugotovite na različne načine. Včasih je otrok od rojstva vidno interspolen. Vendar pa to ni vedno tako. Pri vašemu otrok se lahko po rojstvu ali kasneje v življenju ugotovi, da je interspolen s pomočjo:

 • krvnih testov kmalu po rojstvu otroka;
  • medicinskega pregleda, kot je ultrazvok trebuha;
  • rutinske operacije v otroštvu, kot so operacija kile in odstranitev slepega črevesa;
  • Pubertete, ki je drugačna kot pri otrokovih vrstnicah_kih;
  • Pregledov, ki se opravljajo med nosečnostjo.

Ljudje lahko ugotovijo, da so interspolni ob različni starosti.

Moj otrok je interspolen. Kako naprej?

Variacije se pojavljajo povsod v naravi. Interspolnost je ena izmed njih in to ni nič strašnega. Ena od najbolj pomembnih stvari je, da ste z vašim otrokom odkriti  (na starosti primeren način) in da slišite otroka, ko vam pove  kakšne so njegove potrebe. Seveda se boste soočili z nekaterimi izzivi. En od teh bo zagotovo dejstvo, da večina ljudi še vedno ne ve, da so med nami interspolni ljudje, zato boste morda morali najti načine, kako to ljudem predstaviti in jih izobraziti o specifičnih potrebah in položaju vašega otroka. Na primer v vrtcu ali šoli lahko svetujete zaposlenimi, kako preprečiti, da bi vašega otroka zafrkavali.

Starši, ki so odprti in povedo, da je njihov otrok interspolen, poročajo, da so ljudje, s katerimi o tem govorijo, najpogosteje željni, da bi se o tej temi več naučili in otroku ponudijo podporo. Kot starši v bistvu določite ton, kako se bodo drugi vedli do vašega otroka. Za vas (in vašo_ega partnerko_ja) lahko traja nekaj časa, da se navadite na idejo interspolnosti in se naučite, kaj pomeni imeti interspolnega otroka. Vzemite si ta čas. V tem primeru boste morda morali sprejeti nekatere težke odločitve, na primer dati soglasje za nepovratne operacije ali druge medicinske posege. Vendar ne pozabite, da v primeru, da vaš otrok ne potrebuje nujne medicinske pomoči (nujnost posegov je v pri interspolnih osebah redka), vztrajajte pri tem, da  dobite priporočila in nasvete iz več virov, in še bolj pomembno, vzemite si čas, pridobljene informacije dobro raziščite in temeljito premislite, preden se odločite in privolite v poseg.

Ali moram podati soglasje za operacijo, preden vpišem spol svojega otroka v rojstni list?

Pred ali ko vpišejo spol vašega otroka v rojstni list, vam bodo zdravniki, družina ali prijatelji morda svetovali, da podate soglasje za medicinske posege, ki bodo otrokovo telo spremeni v t. i. bolj ženski ali moški videz. Te operacije »normaliziranja« telesa so za otroka lahko zelo travmatične in pogosto vodijo do zdravstvenih težav, ki lahko trajajo celo življenje. Nekaj pogostih argumentov v podporo takim operacijam:

 • če otroka ne operiramo, se bo povečalo tveganje za nastanek raka;
  • bolje je operirati otroka v zelo zgodnji starosti, da se posegov ne bo spomnil;
  • zgodnja intervencija je manj tvegana oziroma uspešnejša;
  • ukrepi bodo zmanjšali socialne pritiske in otroku pomagali, da se bo bolje ujel s sovrstnicami_ki.

Preden se strinjate s kakršnimi koli operacijami ali drugimi medicinskimi posegi, je pomembno vedeti, da trenutno ni znanstvenih dokazov, ki bi podpirali zgornje argumente. To pomeni, da raziskava, ki bi dokazovala, da takšne operacije pozitivno vplivajo na otroke in mlade, ki so jih prestali, v primerjavi z interspolnimi osebami, ki niso bile operirane, ne obstaja.

Postavite si vprašanje: ali bi si želeli, da bi vaši starši o vašem telesu sprejeli nepovratno odločitev, s katero vi morda ne bi bili zadovoljni kot odrasli (in ki bi jo sicer lahko odložili in vas vključili v proces odločanja), ali bi bilo boje, da bi z odločitvijo počakali in poiskali pomoč ter vam omogočili odraščanje in vam s tem dali čas, da se odločite, kako se počutite v lastnem telesu?

Moj novorojenček je interspolen. Kaj se bo predvidoma zgodilo v porodnišnici?

V primeru, da se ob rojstvu odkrije, da je vaš otrok interspolen, bo vaša po porodna izkušnja verjetno drugačna, od izkušnje drugih staršev:

 • Otroka vam bodo morda takoj ali kmalu po rojstvu vzele_i za različna časovna obdobja. Vedno vprašajte, kam bodo odpeljale_i otroka, zakaj in kdaj vam ga bodo pripeljale_i nazaj. Če je le mogoče, pojdite z otrokom in medicinskim osebjem.
 • Namesto rutinskih pregledov in interakcij z medicinskimi sestrami ali babicami boste verjetno srečali nekaj zdravnic_kov specialistk_ov. To bodo na primer pediatrična_i endokrinolog_inja, pediatrična_i kirurg_inja ali drug_a specialist_ka. Morda bodo otroka pregledovale_i posamično ali pa vsi skupaj. Verjetno bodo prisotne tudi medicinske sestre, medicinski tehniki in drugo osebje.
 • Verjetno boste prejeli veliko novih informacij, ki jih je težko razumeti, ali pa bodo od vas pričakovale_i, da dovolite, da na otroku opravijo različne teste. Večina prejetih informacij bo v zapletenem medicinskem jeziku. V primeru, da česa ne razumete, prosite za bolj jasna pojasnila in vedno vprašajte, ali so testi potrebni in zakaj, preden boste privolili.
 • Zdravniška ekipa v vaši bolnišnici lahko predlaga različne medicinske posege, vključno z operacijami. Sem spadajo gonadektomija (odstranitev tkiva jajčnikov ali testisov) in različne operacije na genitalijah. Odložite vse operacije, ki niso življenjsko pomembne, in poiščite drugo mnenje in nasvet. V različnih bolnišnicah poteka veliko eksperimentalnih obravnav interspolnih otrok. Za nekatere od njih so že ugotovili, da imajo zaskrbljujoče dolgoročne stranske učinke na duševno zdravje in kognicijo otrok. Sem spadajo predporodna uporaba zdravil, kot tudi manipulacije s hormoni otrok s pomočjo s hormonskih posegov, ki se izvajajo z injekcijami ali geli.
 • Če vam je bil vaš dojenček iz nekega razloga odvzet, prosite, da ga takoj vrnejo.
 • Prosite, da se vsako testiranje opravi v vaši prisotnosti, pred privolitvijo v test pa se pozanimajte o razlogih za teste. (Če je iz nekega razloga potreben krvni test, bo vašemu otroku veliko lažje, če boste ob njem in ga boste lahko pomirili).
 • Če je mogoče, pokličite vam ljubljeno osebo in zaupanja vredno osebo in jo prosite, naj bo ob vas za oporo. To je naporen čas za vse nove starše in imeli boste še toliko več »dela« kot ostali novi starši. Imeti nekoga, ki vam bo pomagal_a, si morda zapisoval_a določene podatke in vam nudil_a drugo pomoč, je lahko zelo koristno. Vprašajte medicinsko osebje, ali je mogoče razprave preložiti, dokler se vam ta oseba ne pridruži.
 • Zabeležite si čim več informacij. Pogovore lahko tudi (ob privolitvi prisotnih) snemate s telefonom in vam tako ne bo treba zapisovati. V primeru, da ste po rojstvu otroka sami, posnetki lahko drugi osebi predstavljajo dragocen prenos informacij.
 • Vprašajte, kar vam ni jasno, prosite za dodatna pojasnila. Vzemi si čas. Ne sprejemajte odločitev brez razumevanja. Včasih potrebujemo več časa, da popolnoma razumemo vse nove pojme in zapleteno medicinsko terminologijo. Pomembno pa je, da si zapomnite, da imate absolutno pravico razumeti, kaj se dogaja z vašim otrokom.
 • Vprašajte, kdaj greste lahko domov. Domače okolje je veliko boljše okolje kot bolniška oddelek za vašega novorojenčka. V večini primerov bi se morali odpraviti domov v podobnem časovnem okviru kot drugi starši. Če iz nekega razloga ni tako, vprašajte, zakaj. Če je razlog, da čakajo, da pridejo rezultati testov, potem vprašajte, ali lahko na rezultate počakate doma in se oglasite, ko bodo rezultati znani. Vztrajajte pri tem, da vam povedo, zakaj ne morete domov.

Zdravniki pritiskajo name, naj se hitro odločim za operacijo. Kaj naj storim?

Takoj po rojstvu boste verjetno polni nasprotujočih si čustev. Poleg vsega tudi porod povzroči znatne hormonske spremembe, ki vplivajo na naše počutje. Vse to pomeni,  da to ni idealen čas za sprejemanje velikih odločitev, kaj šele odločitev, ki lahko močno vplivajo na prihodnost vašega otroka.

V nekaterih primerih vam bodo zdravnice_ki kljub temu ponudile_i takojšnje zdravljenje ali operativni poseg. Občasno seveda res obstaja potreba po takojšnjem zdravljenju, večine predpisanih posegov in zdravil pa ni mogoče utemeljiti le na podlagi medicinskih potreb, temveč temeljijo na socialnih in kozmetičnih dejavnikih. Sprememba videza zunanjih genitalij otroka, le zato, ker ne izgledajo kot genitalije večine ljudi, ali zato, da  lahko vaš otrok opravlja socialno funkcijo, predvideno za njegov spol; na primer urinira stoje, če mu je pri rojstvu pripisan moški spol. Sem spadajo tudi operacije za oblikovanje vagine pri dojenčkih, ki jim je pri rojstvu pripisan ženski spol, z namenom, da izpolnjujejo določene družbene vloge. Vse našteto so izbirni načini zdravljenja in vaš otrok ima pravico, da si jih sam izbere, ko je dovolj star, da lahko sprejme takšno odločitev. Medtem poiščite podporo in se obrnite na organizacije Interkoalicije. Več o Interkoaliciji si lahko preberete spodaj. Ne pozabite, da se vaš otrok zanaša na vašo zaščito, podporo in predvsem ljubezen. Otroku naklonite ljubezen in uživajte v tem, da ga spoznavate.

Slišim toliko različnih mnenj o tem, kaj naj naredim z svojim otrokom. Kako naj vem, kaj je najboljše?

Vsaka situacija je drugačna. Vedno morate na prvo mesto postaviti dobro počutje in zdravje svojega otroka. Ne pozabite tudi na svoje počutje in počutje svoje družine. Pogovorite se z izkušenimi ljudmi, poiščite pomoč in preučite dane možnosti. Bodite kritični do nasvetov, ki se osredotočajo samo na fizično spremembo otroka. Ne dovolite, da vas ljudje spodbudijo k hitrim odločitvam. Večino odločitev lahko odložite, dokler vaš otrok ne bo dovolj zrel, da se lahko tudi sam vključi v procese odločanja. Vzemite si čas za raziskovanje, pojdite do organizacij, ki so zagovornice interesov interspolnih oseb, po podporo in se osredotočite na spoznavanje vašega lepega novega otroka.

Ali ne bi bilo lažje opraviti z operacijami v času, ko je moj otrok še dojenček?

V primeru, da se vam operacijo ali druge medicinske posege, v času, ko je vaš otrok še dojenček, predstavljajo kot najboljšo možnost, je pomembno vedeti, kakšne bi lahko bile dolgoročne posledice za otroka.

 • Kot prvo se je treba zavedati, da vsakršna operacija s popolno anestezijo ogroža življenje. Še posebej pa to velja za operacije, ki se izvajajo na dojenčkih in majhnih otrocih.
 • Drugič, obstaja možnost, da bo vaš popolnoma zdrav interspolni otrok med kirurškim posegom, ki ni življenjskega pomena, izgubil funkcionalnost operiranega dela telesa, kot je na primer sečnica. Dolgoročnih študij, ki bi pričale o dejanskem ohranjanju seksualne funkcije genitalij, ki so bile operirane v zgodnji mladosti, zaenkrat še ni. Nasprotno, mnoge odrasle interspolne osebe, ki so bile v otroštvu podvržene operacijam, poročajo o otrplosti in bolečinah (zaradi brazgotin) in pomanjkanju ali omejevanju seksualnih funkcij ter občutka v genitalijah.
 • Tretjič, medicinski posegi pogosto vodijo do nadaljnjih posegov in včasih povzročijo vseživljenjsko odvisnost od zdravnic_kov. Poleg tega so psihološke raziskave pokazale, da je spomin na bolečino pri dojenčkih že razvit in interspolne osebe, ki  so bile operirane kot dojenčki, pogosto poročajo, da se jim je zdelo, da se je v preteklosti z njimi nekaj zgodilo, čeprav še dolgo niso vedle, kaj je to bilo.
 • In končno, operativni posegi »normalizacije« ne spremenijo telesa interspolne osebe v »žensko« ali »moško« telo, le spremenijo njegov videz, tako da lahko z različnimi stopnjami uspešnosti izgledajo in/ali delujejo kot takšna.

V primeru, da se odločimo, da ne bomo dovolili nobenih medicinskih posegov ali operacij, ali bo telo mojega otroka popolnoma funkcionalno?

Številne interspolne osebe, ki niso imeli nobene operacije ali medicinskih posegov, imajo popolnoma zdrava telesa. Glede na nekaj obstoječih raziskav ima večina interspolnih oseb, ki so bile podvržene operacijam t. i. »normalizacije«, celo vrsto zdravstvenih težav, povezanih s temi posegi[E5] . Če ni resnih tveganj za zdravje, močno priporočamo, da počakate, dokler otrok ni dovolj star, da se lahko vključi v proces odločanja.

Kako naj se odločim, ko pride čas za vpis spola v rojstni list?

Dejstvo je, da živimo v družbi, ki v večini držav, še vedno pravno ne priznava raznolikosti človeških spolov. To bo povzročilo pritisk, da otroka prijavite kot moškega ali žensko. V Sloveniji imamo na voljo samo moški in ženski spolni označevalec, zato mednarodne organizacije, ki se ukvarjajo z interspolnostjo, priporočajo, da starši dodelijo spol, ki se jim zdi najbolj primeren, vendar razumejo, da otrok odrašča in da bo skladno s tem morda spolni označevalec treba kasneje v otrokovem življenju spremeniti tako, da bo ustrezal njegovi spolni identiteti. (Več o pravni spremembi spolnega označevalca si lahko preberete tu)

V katerem spolu naj vzgajam otroka?

Mednarodne organizacije, ki se ukvarjajo z interspolnostjo, priporočajo, da otroka vzgajate kot moškega ali kot žensko, saj je takšna trenutna struktura naše družbe. Hkrati imejte v mislih, da bo morda vaš otrok razvil spolno identiteto, ki ni v skladu s spolom, v katerem ste ga vzgajali. S tem ni nič narobe – otrok vam bo, ko bo dovolj star, povedal, katerega spola je.

Ali gre za invalidnost?

Interspolnost je oblika telesne raznolikosti. Interspolnost ni invalidnost, niti dolgotrajna telesna okvara. Interspolna oseba, ki je bila podvržena operativnim posegom in drugim medicinskim posegom, pa ima pogosto zdravstvene težave, ki so posledica teh posegov in ki se kategorizirajo kot invalidnost.

Ali naj otroku povem, da je interspolen?

Da. Interspolne osebe, ki so zdaj že odrasle in so bile vzgajane v sramu in tajnosti, so zelo jasno spregovorile o tem, kako so te izkušnje negativno vplivale na njihovo intimno življenje, družinsko življenje in njihove odnose s starši oz. skrbnicami_ki. Po drugi strani pa družine, ki so z otroki odkrito govorile o njihovi telesni raznolikosti, poročajo, kako pozitivno je ta odprtost vplivala na njihovo družinsko življenje in samozavest njihovega otroka oz. mladostnika. Izberete lahko razlage, ki ustrezajo starosti otroka. Najpomembnejše je, da otroku sporočite, da ga imate radi prav takšnega, kakršen je.

Ali naj povem drugim?

Gre za osebno odločitev, vsekakor pa imejte vedno v mislih tudi svojega otroka in kako bo vaša odločitev vplivala nanj kasneje v življenju. Ohraniti skrivnost pred vsemi in sploh ne govoriti o tem, verjetno ne bo dobro ne za vas, kot tudi ne za vašega otroka. Podobno kot pri ravnanju z drugimi osebnimi podatki je treba premisliti, komu zaupate in komu bi bilo koristno povedati. V primeru otroka, ki hodi v vrtec ali šolo, boste morali te podatke razkriti do določene mere, da boste zagotovili, da bo vaš otrok odprt kot interspolna oseba z drugimi. To je lahko zahtevno, zato vas spodbujamo, da poiščete podporo in poskrbite za svoje dobro počutje. Mnogi starši, ki so se odločili za razkritje teh informacij, pa poročajo o pomembnem pozitivnem vplivu, ki jim je pomagal vzgajati otroka v varnem in opolnomočenem okolju. Ne pozabite pa, da vam ni treba odgovarjati na vsa vprašanja, še posebej ne na preveč zasebna vprašanja.

Priročnik za starše interspolnih otrok je v angleškem in drugih jezikih na voljo na spletni strani OII Europe.

Organizacije Interkoalicije so vam na voljo za podporo in predložitev dodatnih informacij. To so:

 • Amnesty International Slovenije,
 • Društvo DIH,
 • Društvo Kvartir,
 • Društvo Legebitra,
 • Društvo Parada ponosa,
 • Društvo ŠKUC in
 • Zavod TransAkcija.

Vir: